m

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipiscing elit. Etiam posuere varius
magna, ut accumsan quam pretium
vel. Duis ornare

Latest News
Follow Us
Image Alt

Iran

Iran

In Iran lopen heden en verleden naadloos door elkaar. Het vroegere Perzië, nu Iran, kent een eeuwenoude geschiedenis en wordt vaak als de bakermat van onze geschiedenis beschouwd. De buitengewoon interessante en bloedmooie cultuurlocaties liggen in regio’s waar ook de natuur prachtig is, en waar de bevolking oprecht vriendelijk en gastvrij is.

Yazd en Qom

Cultuurpracht kan je bewonderen in de lemen woestijnstad Yazd, het episch centrum van het zoroastrisme. In de vuurtempel wordt het heilige vuur al 1500 jaar brandend gehouden. Of je bezoekt het religieuze middelpunt Qom, met het mausoleum van Khomeini.

Persepolis

Persepolis is een van de oudste steden ter wereld, de ceremoniële hoofdstad van de Achaemenidische koningen, en ook een van de belangrijkste complexen uit de oudheid. De unieke Perzische architectuur is een verwijzing naar de Griekse, Egyptische, Assyrische en Medische kunstvormen.

Shiraz

Een andere prachtstad is Shiraz, Stad van Rozen en Nachtegalen, met mooie tuinen en graven van Irans grootste dichters Saadi en Hafez. Shiraz was vooral in de 14eeeuw het cultureel en artistiek centrum waar kalligrafie en letterkunde bloeiden. Ontdek er de wonderlijke Nsit-al-Molk moskee en de Eramtuinen Narenjestan.

Esfahan

De rijkste stad op historisch vlak is Esfahan, de Parel van Iran, met het konkinklijk plein Naghshe Jahan, zowat het mooiste plein ter wereld. Met in de buurt de schitterende moskeeën Meidan-e-Iman en Sheik Lotfollah, het paleis van Ali Qapu en de Oeysariyeh bazaar.

Indrukwekkende natuurfenomenen ontdek je in het Alborz- en Zagrosgebergte. Of op de heetste plek op aarde, de Dasht-e Lut woestijn, met zijn kaluts, reusachtige zandkastelen die zo’n 60m hoog kunnen reiken en door de eeuwen heen ontstaan zijn door erosie. Rond de woestijn liggen dorpjes, met mooie dadeltuinen en ingenieuze drinkwatersystemen.

Enkele hoogtepunten

  • Cultuurpracht in steden Shiraz, Yazd, Mahan, …
  • Persepolis.
  • Esfahan, de Parel van Iran.
  • Woestijnen en gebergtes.
  • Gastvrije en hoffelijke mensen.

 

 

Iran was mind-blowing. My crew has never been treated so well, by total strangers everywhere. We had heard that Persians are nice. But nicest? Didn’t see that coming.
– Anthony Bourdain –