m

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipiscing elit. Etiam posuere varius
magna, ut accumsan quam pretium
vel. Duis ornare

Latest News
Follow Us

Georgië voorbeeldreis

Price
Scroll down

Georgië voorbeeldreis

per persoon

Georgië is een klein land in de Kaukasus maar heeft heel wat troeven in huis.

Op deze Georgië voorbeeldreis benadrukken we vooral de culturele hoogtepunten van het land, maar ook aan de mooie landschappen en prachtige natuur kan je niet ontsnappen. Dus een paar wandelingen in de mooie valleien en bergen staan zeker ook op het programma. Georgië ligt op de grens van de Europese en Aziatische beschaving, met een interessante mix aan bezienswaardigheden en invloedssferen.

Georgië is ook de bakermat van de wijn, dus enkele proeverijen zullen niet ontbreken op deze rondreis met privé gids.

  • Beste reisperiode : het hele jaar door, maar het hoogseizoen loopt van mei tot en met september

 

1
Dag 1 - Aankomt Tbilisi
Vertrek vanuit Brussel naar Tbilisi.  Na aankomst op de internationale luchthaven van Tbilisi wordt u opgewacht door  een chauffeur, die u naar uw hotel zal brengen. Het is ongeveer 20 minuten rijden van het vliegveld naar het centrum van de stad.  Onderweg kunt u al een deel van de stad aanschouwen.  Overnachting in een hotel in Tbilisi. 
2
Dag 2 - Tbilisi
Dit is de ‘Tbilisi Sightseeing Dag’! Na het ontbijt en het introductieverhaal van de gids is het tijd om de stad ‘die van je houdt’ te zien. U kunt meteen voelen dat deze stad een lange geschiedenis heeft wat betreft multiculturele relaties en het is nog steeds de brug tussen Europa en Azië. Wandelend door het oude gedeelte van de stad kunt u de rijke historie in u opnemen en meer leren over z’n speciale, religieuze status: iedereen is hier welkom. Dat is ook de reden dat u verschillende religieuze gebouwen gaat zien en bezoeken: kerken, synagoge, moskee. En niet alleen religieuze gebouwen zullen uw aandacht trekken, maar ook de beroemde 19e eeuwse huizen met hun kleurrijke balkons. En wat dacht u van de gouden schat in het Nationaal Museum ofwel museum van Georgië? Een werkelijk unieke collectie. Een hoogtepunt dat u niet mag missen. Een ander hoogtepunt zijn de zwavelbaden; bekend om hun ontspannend effect op uw geest na een lange dag vol van indrukken. Misschien kunt u het zelf eens proberen? De rondleiding door de stad gaat ook omhoog naar het standbeeld van Moeder Georgië en het oude kasteel Narikala (4e eeuw), waarvandaan u kunt genieten van prachtige vergezichten over de stad. Overnachting in een hotel in Tbilisi. 
3
Dag 3 - Tbilisi – Mtskheta – Kazbegi
In de ochtend bezoeken we de oude hoofdstad en het religieus centrum van Georgië - Mtskheta. Het was de plaats van vroegchristelijke activiteit en de locatie waar het christendom werd uitgeroepen tot staatsgodsdienst (337), nadat de Cappadocische vrouw St. Nino kwam om het land te bekeren. Niet alleen eeuwen geleden werd deze plaats gewaardeerd, ook vandaag de dag wordt het sterk gewaardeerd en daarom vind u hier ook twee UNESCO werelderfgoed sites. Het spreekt voor zich dat u beide zult bezoeken. Eén is het Jvari klooster (5e-6e eeuw), dat over Mtskheta waakt en waarvandaan u een perfect uitzicht heeft op de volgende UNESCO site: Svetitskhoveli kathedraal (11e eeuw). Waar de Jvari kerk u een privé, persoonlijk en zelfs een intiem gevoel geeft, laat de kathedraal een overweldigende indruk van de Georgische religieuze pracht en praal achter. Later is het tijd om het Grote Kaukasus-gebergte te verkennen, rijdend op de eeuwenoude militaire hoofdweg richting Rusland. De eerste stop is het versterkte fortcomplex Ananuri (17de eeuw), vanwaar u kunt genieten van het prachtige uitzicht over het Jinvali waterreservoir. Daarna is het tijd om het Kazbegi National Park te ontdekken. Als u aankomt bij het charmant gelegen stadje Stepantsminda, ook wel bekend als Kazbegi, zult u de indrukwekkende en heilige Mt. Kazbek (5047m) zien. Kijkend naar de berg, die hopelijk niet teveel in de wolken ligt, ziet u ook  op de heuvel voor: Gergeti Drievuldigheidskerk (14e eeuw).  Reistijd: 3 uur. Overnachting in een hotel/gasthuis in Kazbegi.
4
Dag 4 - Kazbegi – Gori – Ateni
Na de vreedzame oorden van gisteren vervolgen we onze weg naar Gori. Dit is het stadje waar Josef Dzhugashvili (Stalin) werd geboren. We bezoeken hier dan ook het Stalin museum; een uniek museum dat bijna niets negatiefs vertelt over Stalin. Voor het museum staat het oorspronkelijk ouderlijk huis van Stalin en naast het museum vind u zijn treinwagon. Na de lunch laten we de moderne geschiedenis achter ons en gaan we terug naar het Bronzen Tijdperk; om precies te zijn naar een plaats die dateert uit 1000 v. Chr.: Uplistsikhe. Dit was ooit een immense grottenstad, maar de ruïnes zijn nog steeds indrukwekkend. Men kan hier ronddolen en voelen hoe het in die dagen geweest moet zijn. Uw gids zal u uitleggen hoe deze plek veranderde van een centrum van heidendom tot een centrum van Christendom. Vervolgens gaan we naar de Ateni kloof, waar ‘in the middle of nowhere’ ons klein, gezellig ‘hotel’ met wijnkelder op ons wacht. Daar nuttigen ons avondmaal gemaakt van organische producten en proeven we van de hoogwaardige, bekende wijnen van de streek. In Ateni worden de wijnen nog gemaakt volgens de Georgische traditie; rechtstreeks uit de kleipotten (Qvevri). In december 2013 is deze oude Georgische wijnmakerijmethode toegetreden tot de UNESCO‘s representatieve lijst van immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid. We kunnen eventueel ook een korte wandeling maken in de prachtige omgeving. Reistijd : 3 uur. 15 min. Avondmaal en overnachting bij een gasthuis in Ateni. 
5
Dag 5 - Ateni – Akhaltsikhe – Vardzia
Vandaag beginnen we met een rit naar Akhaltsikhe om een bezoek te brengen aan het onlangs gereconstrueerde, indrukwekkende Rabati fort, dat een van de duurste projecten is geweest in verband met het toerisme in Georgië en dat is merkbaar. Binnen de vestingmuren zijn verschillende gebouwen uit verschillende tijdperken opgenomen, bijvoorbeeld een gazebo, een kasteel, een moskee met een vergulde koepel. En laten we het archeologisch museum niet vergeten, met zijn prachtige en veelzijdige artefacten. Later op de dag verkennen we een van de meest fantastische locaties van Georgië: Vardzia, een grotten complex (12e eeuw), dat ooit een verborgen stad was. Een aardbeving beschadigde de originele structuur in de 13e eeuw, dus het is niet meer verborgen, maar het lokt nog steeds bezoekers met zijn unieke karakter en grootheid. Het complex bestaat uit 139 grot groepen met in totaal 409 kamers, 25 wijnkelders en 12 kleine kerken. Een gangenstelsel verbindt bijna alle woningen met elkaar. In het centrum van het klooster is de belangrijkste kathedraal, die muurschilderingen bevat uit de 12e eeuw. Deze muurschilderingen van cruciale betekenis in de ontwikkeling van de middeleeuwse Georgische muurschilderkunst. Het omvat een van de weinige portretten van de iconische koningin Tamar. Een andere site die we zullen bezoeken vandaag is het fort van Khertvisi, dat voor het eerst gebouwd is in de 2e eeuw voor Christus. Volgens de legende zou het leger van Alexander de Grote het fort vernietigd hebben. De muren die we vandaag zien behoren tot de 12e eeuw. Reistijd: 3 uur. 30 min. Overnachting in een gasthuis/hotel in Vardzia.
6
Dag 6 - Vardzia – Kutaisi
In de ochtend bezoeken we Borjomi Park waar we het beroemde mineraalwater zullen proeven. Dit water is erg goed voor de gezondheid, is een van de favoriete dranken van de Georgiërs en vooral een van de belangrijkste export producten van Georgië. Voor onze overnachting rijden we naar Kutaisi en onderweg passeren we dorpjes met verschillende ambachtslieden die hun ambachten verkopen in de buurt van de weg. Het is mogelijk om te stoppen en een kijkje te nemen, bijvoorbeeld bij de aardewerk potten.  In Kutaisi bezoeken we de dagelijkse, levendige en kleurrijke markt. Na deze uitstap is het tijd om ontspannen in de bus te genieten van het landschap totdat we aankomen bij de accommodatie in Kutaisi. Voordat we onze vermoeidheid wegwassen, toasten op een bevredigende dag en een goede maaltijd nuttigen, bezoeken we eerst nog de Bagrati kathedraal (11e eeuw). Deze ligt vlak bij onze accommodatie en we kunnen er dus zelfs te voet naartoe. De kathedraal is gelegen op een heuvel boven de stad en is daardoor een duidelijk herkenningspunt van Kutaisi. Een aantal jaar geleden was de kathedraal nog een ruïne en de enige kathedraal zonder dak, maar nu lijkt ze een tweede jeugd te leiden na alle renovaties. Reistijd: 4 uur.  Avondmaal en overnachting bij een gasthuis in Kutaisi. 
7
Dag 7 - Kutaisi – Tskaltubo – Martvili – Mestia
’s Ochtends rijden we eerst naar Tskaltubo, waar we de grot(ten) van  Prometheus bezoeken. Deze worden beschouwd als een van de rijkste grotten van Europa: 16 grotten koppelen 4 grote zalen aan elkaar, die voorzien zijn van miljoenen jaren oude stalactieten, stalagmieten, watervallen van steen, grotten parels, onderaardse rivieren en meren. Niet alleen is er veel te zien, maar er is ook veel te horen (sfeervolle muziek met lichteffecten). De ondergrondse wandelweg die u kunt volgen met een gids is 1 km lang. Onze volgende stop is de ‘canyon’ van Martvili, waar het mogelijk is om een kort avontuur te beleven op een kleine ‘raft’ (20 min.) richting een waterval en ook een korte wandeling langs de canyon te maken. Van Martvili rijden we naar Mestia en wisselen de stad voor de bergen: meer precies regio Opper Svaneti. Gelegen in het noordwesten van Georgië, heeft deze regio een opmerkelijke mate van zijn oorspronkelijke middeleeuwse uitstraling bewaard door de eeuwen heen, waardoor het vaak als de meest authentieke deel van het land wordt beschouwd. In 1996, als gevolg van de oudheid en fantastisch afgelegen sfeer, heeft UNESCO Opper Svaneti uitgeroepen tot een World Heritage Site. De regio is bekend om zijn gletsjers en pittoreske toppen, waarvan sommige hoger zijn dan 5000 meter. Kleine berghelling dorpen, die tot 200 middeleeuwse wachttorens kunnen bevatten, vormen het typische landschap van de regio Opper-Svaneti. Reistijd: 5 uur. Avondmaal en overnachting bij een gasthuis in Mestia. 
8
Dag 8 - Mestia – Ushguli
Vandaag gaan we naar het hoogst permanent bewoonde dorp van Europa bezoeken op 2200 meter. Ushguli is het geheime hart van Opper- Svaneti. Het is een gemeenschap van 4 dorpen waar ongeveer 70 gezinnen (200 personen) wonen. Het gebied is ondergesneeuwd gedurende enkele maanden en in deze periode vaak afgesneden van de rest van Georgië. De hoogste berg van Georgië en de tweede hoogste van de Kaukasus, berg Shkara (5068 m.), ligt in de provincie en is een geweldige achtergrond van het dorp. Must see is de kleine Lamaria Kerk (10e eeuw) met de typische Svan 12e eeuwse muurschilderingen.  Opmerking: Rond en in Ushguli is het mogelijk om een ​​aantal wandelingen te maken. Reistijd: 2 uur. 30 min. Avondmaal en overnachting bij een familiehotel in Ushguli. 
9
Dag 9 - Ushguli – Mestia
Na afscheid te hebben genomen van het bijzondere Ushguli keren we terug naar Mestia, waar we een bezoek brengen aan het Svaneti Museum van Geschiedenis en Etnografie. Dit unieke museum herbergt een rijke collectie aan archeologische en etnografische materialen evenals een schitterende collectie manuscripten en iconen, waarvan de meerderheid gemaakt zijn door 11de eeuw Svan meesters in eeWestkust en terugkeern unieke stijl die nergens anders in de orthodoxe wereld is te vinden.  Reistijd: 2 uur. 30 min. Avondmaal en overnachting bij een gasthuis in Mestia.  (O/-/A) 
10
Dag 10 - Mestia – Batumi
Vandaag verplaatsen we ons richting de charmante kuststad Batumi (onderweg nog een bezoek aan de Enguri dam), die bekend staat om zijn prachtige avondverlichting en ‘dansende’ fonteinen en natuurlijk ook voor zijn uitgestrekte boulevard en stranden. Aangekomen in Batumi bezoeken we de botanische tuin. Deze bevindt zich op de semi tropische hellingen meteen achter de stad en is een goed verborgen schat, waar u de gezonde zeelucht rustig kunt inademen. Reistijd: 5 uur. Overnachting  in een hotel in Batumi.
11
Dag 11 - Batumi
Vrij te besteden dag in Batumi. Tips voor Batumi: nationaal park Mtirala, lokale markt, Gonio fort, architectuur in de stad, met go-car de boulevard af fietsen, Ali & Nino monument, bezoek wijnhuis, kabelbaan naar heuvel met overzicht over de stad en de kust.  Overnachting in een hotel in Batumi. 
12
Dag 12 - Batumi – Tbilisi – Signaghi – Telavi/Kvareli
Korte vlucht (ongeveer 50 minuten) van Batumi naar Tbilisi.  Vervolgens rijden we naar de vestingstad Sighnaghi (18e eeuw), die het uiterlijk van een Italiaanse middeleeuwse stad heeft. De 4,5 km muur die meer dan 40 hectare omsluit, maakt Sighnaghi één van de grootste volledig ommuurde steden ter wereld. De stad is onlangs gerenoveerd en biedt bezoekers een mix van moderne en traditionele indrukken. U kunt wandelen in de klinkerstraten met typische huizen die zijn omgeven met een balkon en het dak betegeld met rode terracotta. Dit alles geeft een speciaal karakter aan de stad. Sighnaghi is beroemd om zijn prachtige uitzicht op het Grote Kaukasus-gebergte, dat een bron van inspiratie is geweest voor vele Georgische schilders. In Signaghi kunnen we ook een bezoek brengen aan het Sighnaghi museum dat de rijke collecties van de 19e-20e eeuw autodidact kunstenaar Niko Pirosmanashvili (Pirosmani) bevat. Pirosmani werd geboren in het dorp Mirzaani, in Kakheti. Zijn vroege werken vertegenwoordigen de cultuur van deze streek, bekend om zijn prachtige landschappen en wijnbouw. Zijn karakteristieke werken zijn van het grootste belang, niet alleen voor de Georgische cultuur, maar voor de wereldwijde kunst. Om kennis te maken met de lokale tradities kunnen we onderweg een spontaan bezoek brengen aan een van de vele bakkers, waar we kunnen zien hoe het traditionele Georgische brood wordt gebakken. Reistijd: 3 uur. Overnachting in een hotel/gasthuis in Telavi/Kvareli.
13
Dag 13- Kakheti regio
Vandaag is het tijd om de beroemde wijnstreek te verkennen: Kakheti.  We zullen niet alleen de smaak van de wijn proeven die deze streek zo beroemd en aantrekkelijk maakt, maar ook een glimp van het dagelijks leven zien en een beter inzicht krijgen in de geschiedenis van de Kakhetiërs. De eerste stop voor vandaag is het landgoed van de 19e eeuwse dichter en nobel man Aleksandre Chavchavadze in Tsinandali. Zijn huis, het hoofdgebouw, is tevens een museum. De aristocratische Chavchavadze familie was een van de meest getalenteerde en machtigste families in heel Georgië. Deze plaats was een centrum van het intellectuele leven en is vele malen bezocht door beroemde Georgische en buitenlandse schrijvers (waaronder Alexandre Dumas). Alexandre bood zijn gasten fijne wijnen aan gemaakt op zijn landgoed. Hij was degene die de oudste en grootste wijnmakerij in Georgië bezat, waar hij Europese en Georgische wijnbouwtradities combineerde. Het huis is omgeven door prachtige tuinen, die 18 hectare grond beslaan. Ze bevatten een diversiteit aan Europese, Aziatische en Amerikaanse planten en een parkwandeling is dan ook een must. Verder is er ook nog een klein labyrint met een wensboom in het midden, die het bezoeken waard is. Later bezoeken we de kathedraal van Alaverdi (11e eeuw).  Daarna zullen we een bezoek brengen aan een plaatselijke wijnkelder in Napareuli, waar we zullen leren over het proces van wijn maken dankzij een modern en interessant museum. Uiteraard zullen we ook wijnen proeven die gemaakt worden volgens de Georgische traditie; rechtstreeks uit de kleipotten (Qvevri).  Reistijd: 2 uur. Overnachting in een hotel/gasthuis in Telavi/Kvareli.
14
Dag 14 - Kakheti regio – David Gareja – Tbilisi
We beginnen de dag met een rit richting het grottencomplex David Gareja. Het landschap verandert langzaam van het uitzicht over de wijngaarden in een halfwoestijn en voor we het weten zijn we helemaal alleen op de weg naar David Gareja. Dit unieke grottencomplex ligt op de grens met Azerbeidzjan en is gesticht door de heilige David, een van de 13 heilige Syrische Vaders die in de 6e eeuw kwam naar deze verlaten plek om te bidden. Ook vandaag de dag komen mensen hier om te bidden en tijdens een bezoek aan het Lavra klooster (9de eeuw) met het graf van St. David kunt u de rust en de toewijding van deze plaats voelen.  Optioneel (wandeling): Om de grotten met de muurschilderingen te zien moet u een steile heuvel opklimmen naar het voormalige Udabno klooster; een klim die elke zweetdruppel waard is. Niet alleen ziet u de grotten, maar ook een zeer indrukwekkend panoramisch uitzicht op de halfwoestijn van Georgië en Azerbeidzjan. En vergeet niet te kijken naar boven in de lucht, want er zijn speciale vogels overal om u heen (zoals de Egyptische Gier, Keizerarend, bijeneters, etc.). Ook de blik naar beneden richten kan interessant zijn, omdat ook verschillende reptielen dit unieke ecosysteem bewonen. Reistijd: 4 uur. 30 min. Wandeltijd: 2u30-3 uur. ↑↓200 m. Overnachting in een hotel in Tbilisi. 
15
Dag 15 - Tbilisi - Brussel
Uw chauffeur brengt u naar het vliegveld van Tbilisi. Een goede terugvlucht!!!